Hållbara investeringar del 2

Man ska ju som bekant inte lägga alla äggen i samma korg, så även fast Better Globe verkar super så vill jag sprida mina investeringar lite. För ett par år sedan så visade min bror mig att han hade köpt en get i en app, Ari.Farm och de hade lite samma koncept som Better Globe. Du köpte en get som en familj i Somalia fick ta hand om. Du fick en del av vinsten ifrån mjölken som geten producerade och om din get fick killingar så kunde du behålla eller sälja de och allt det kunde du göra i appen.
 
 
Nu när jag kollade upp det här igen så såg jag att de har ändrat koncept lite och även namn till Agrikaab. Det fungerade inte riktigt med getterna och hönsen, de stötte på problem de inte kunde lösa så de har nu istället gått över till kameler, växthus, affärer som säljer jordbruksutrustning och regnvattensamlare.
 
Ett av de största problemen är just vatten, och som jag förstod det var det en av anledningarna till att det inte funkade med höns och getter. De behövde vatten och det blev för dyrt. Så nu när de sadlat om så försöker de lösa vattenfrågan och de gör de genom att crowdfunda regnvattensdammar där de kan samla in regnvatten och använda samt sälja, men till ett billigare pris så folk har råd att köpa. Det är det projektet som jag just nu är mest intresserad av att investera i. Minsta att investera är 50 kubikmeter vilket kostar ca 2500 kr. Man får sen ca 15 kr per 1000L vatten och utbetalning sker var sjätte månad fram tills att man fått tillbaka sin investering och 60% extra.
 
 
Den dammen de har på gång just nu ska placeras i ett område som ligger avskilt och därför har svårt och är dyrt att leverar vatten till och där är det många människor och djur som dör varje år pga uttorkning. Som alltid med investeringar så finns det risker, och en här är såklart att det inte kommer regna, men då är det så och så får man hoppas på att det regnar mer kommande år. De skriver väldigt transparent om vilka risker som finns och hur det gör för att motarbeta dessa, så gå in på deras sida agrikaab.com för att läsa mer!
 
Sen går det ju att köpa en kamel också. Att köpa en hel kamel kostar runt 15 000 kronor, annars kan man köpa en andel, minst 30% av en kamel. Av kameler så får de både mjölk och kött. Kamelmjölk är Somalien stöst i världen på och de har erfarna nomader som tar hand om djuren. Det är beräknat att man får igen sin invetering plus 60% på ca 4 år. Men självklart beror det på, är det t.ex torka så blir kanske inte lika många dräktiga osv. Om en kamel dör så är det inte en enskild investerare som drabbas utan förlusten srids ut mellan alla. 
 
 
Det här har jag nyligen börjat kolla på så är inte superinsatt än, men tycker verkligen det känns intressant. Det känns jättebra att kunna hjälpa till i länder där det behövs och samtidigt tjäna pengar på det, en riktig win-win situation! Om någon vet fler projekt som dessa så kommentera gärna =)