Det jag kom hit för

Nu äntligen är hösten här och vi har börjat lära oss, det som var mitt huvudsakliga mål med den här utbildningen, slakten. Vid ett par tillfällen så har jag haft möjligheten att studera hur Bengt gör när han slaktar vilket har varit det första steget i inlärningsprocessen. En kväll kom Bengt hem efter att ha jagat och hade skjutit en rådjursbock, jag var i närheten när han kom hem och hjälpte till att ta in den och fick därmed en privatlektion vilket jag verkligen uppskattade. Tidigare den här veckan så kom sex bagglamm som skulle slaktas och då fick jag en kniv och fick hjläpa till att flå två stycken och en av de blev också mitt första djur större än en spindel som jag avlivat. Jag tog ut den från transporten, gick in med den i slakteriet, Bengt satte bultpistolen på plats och jag fick trycka av. Det gick väldigt snabbt, han föll till golvet samma sekund som bulten träffade huvudet. Sen var det någon som stack honom (det momentet har jag inte fått göra än) och flåddes och plockades han ur.
 
Yoshi visste att det vankades slakt och tänkte inte missa en sekund
 
För ett par veckor sedan fick vi ett gäng Kanada gäss från en jägare som Bengt känner, och alla som ville fick pröva på att plocka, alltså att dra bort alla fjädrarna från kroppen, fick göra det. Fördelen är att själva huden och fettet blir kvar och det är fint om man vill tillaga den i ugn t.ex, medan nackdelen är att det tar ganska lång tid och det hamnar fjädrar överallt. Igår var det första tuppslakten, 12 stycken tuppar hade kommit till gården samma morgon. Bengt visade oss hur det går till med först bedövningen med en träklubba och sen att avlägsna huvudet med en yxa. Alla fick först provhugga med yxan så de fick se att vi alla kunde sikta, sen var det vår tur att prova. Jag fick två chanser vilket jag var glad över, för den första tuppen gick det inte jättebra med, men den andra gick precis som det skulle och jag kunde sen flå och plocka ur den utan någon vägledning alls vilket kändes väldigt bra! Och fördelen med att flå hönsen är att det går väldigt snabbt, nackdelen är ju att fettet försvinner men man kan ju variera vilket sätt man väljer utifrån vad köttet ska användas till.
 
 
Kycklinghalsar brukade jag köpa till Zingo på påse förut, så jag passade på och tog till vara på de halsar som blev av slakten, nu blir Zingo glad =D
 
Det kändes mycket värre att bedöva tupparna än lammen. För lammen är det bara att tycka på en avtryckare och så är det klart, medan med tupparna så slår man med en träklubba. Men det har ändå inte känts så jobbigt som jag trodde det skulle, antagligen delvis för att jag sett det hända ett par gånger och gradvis kunnat vänja mig vid det. Det mest obehagliga är nästan att djuren ju fortsätter att sparkas och flaxa även fast de är döda. Nästa djur jag vill lära mig är kaniner som jag ju vill föda upp för kött i framtiden, och det kan jag tänka mig kommer kännas jobbigare eftersom att kaniner mer är ett sällskapsdjur än vad höns och får är. Jag är iallafall glad över att vi är igång och jag hoppas jag hinner vara med om så många slakter som möjligt den närmsta tiden innan jag flyttar!