Drömmen om gården fortsätter

Det är inte lätt, ska jag tala om för er, att ge sig in för att köpa en gård när jag egentligen inte har någon jäkla kunskap alls om vad det är jag tittar på. Det kommer inte bli något hyrköp, revisorn avrådde ifrån det, så nu tittar jag på alternativ. Lån inom familjen, borgensman, och/eller bara kasta mig ut och se vart jag hamnar. Eftersom att gården ska styckas av så innebär det att vid en eventuell kontraktskrivning så betalas 10%, och jag får flytta in, och sen resterande 90% betalas när avstyckningen är klar, vilket kan ta 8-12 månader. Så det betyder att jag skulle ha ca 8 månader på mig att hitta ett jobb, bli fast anställd och ta ett lån. Optimalt? Nej, det kan man kanske inte säga. Möjligt? Absolut.
 
 
Det finns en de nackdelar med gården, nackdelar som kostar mig en hel del. Det saknas varmvattenberedare/ackumulatortank (jag håller fortfarande på att försöka bli klok på vad skillnaden är och vad exakt jag behöver), tvättmaskin och frys. Kylen är väldigt gammal också så den lär behövas bytas ut. Avloppet är inte godkänt och att fixa det kan kosta uppåt 80-100k. Jag känner dock att en vattentoalett inte är ett absolut måste för tillfället utan kan klara mig bra med dass, men oavsett så måste en lösning för gråtvattnet fixas och där får jag räkna med runt 20k. Det finns antagligen inga pantbrev eller bara på väldigt små summor och det kostar 2% av totala lånebeloppet.
 
Saker som är riktigt bra är att det är vedeldad spis och vattenmantlad kökspanna, vilket innebär att jag värmer upp huset och min mat med hjälp av ved. Det finns också ett gäng byggnader, bl.a ladugård, hönshus och ett garage (som jag tror skulle bli perfekt att göra om till slakteri). Läget är väldigt fint, skyddad av skog men också en öppen sida där grannens kossor betar. Det är en ekologisk mjölkbonde, så honom skulle jag kunna köpa bra mjölk av, så slipper jag själv ha kossor som både behöver mycket plats och mycket att äta. Det finns en damm vilket jag tycker är lite drömskt. Den är inte speciellt stor, men det går att gräva ut om det jag skulle vilja. Den är lagom stor för att ha ett par ankor iallafall. 2,5 ha mark, perfekt storlek för odlingar, lite olika fåglar, kaniner och kanske några får.
 
 
Jag har ett par saker som stressar mig, som gör att jag skulle vilja göra ett köp väldigt snart. Inom en månad. Jag har ett gäng flyttlådor som står på ett ställe där de inte längre kan stå, de måste bort innan 1a oktober. Det böjar också bli lite kallt ute, och när det är kallt ute så är det kallt i min husvagn. Jag känner mig inte speciellt sugen på att flytta in i studenthuset igen, jag har alldeles för stort behov av tystnat och egentid. Husvagnen har också endast sommardäck, så jag skulle vilja flytta den till mitt nya hem innan vintern kommer.
 
Det är mycket som måste tänkas igenom. Imorgon ska jag ringa kommunen för att höra lite vad som gäller. Får jag ha endast dass? Får jag använda toaletten tills jag byggt dasset? Hur lång tid har jag på mig att fixa en gråvattenlösning? Håll tummarna för mig!
 
- Cim